Hozzávalók (4 személyre)
- 50 dkg halcsont (pontyfarok vagy -fej)
- 1 evők. só
- 1 vöröshagyma
- 40 dkg csiperkegomba
- 2 paradicsom, 1 zöldpaprika és 1 hegyes, erős paprika
- 4 evők. olaj
- 1 evők. pirospaprika
- 2 dl tejföl
- 1,5 evők. finomliszt
A halgombóchoz:
- 30 dkg pontyfilé
- 2 evők. étkezési keményítő
- 1 mk. só és fél mk. őrölt fekete bors
- 1 csok. petrezselyem
- 1 tojásfehérje
A galuskához:
- 1 tojás
- csipet só
- 4 evők. finomliszt
Elkészítés
A halcsontot felengedjük bő vízzel és háromnegyed óráig takarékon főzzük, közben sóval ízesítjük. A hagymát, a gombát, a paradicsomot és a paprikákat felszeleteljük. Először a hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzá adagoljuk a gombát, paprikát, paradicsomot, kis szünetekkel és ebben a sorrendben. A tejfölt összedolgozzuk a liszttel és egy kis vízzel, majd a gombához adjuk, pirospaprikával ízesítjük. Átszűrjük a hallevet és hozzáöntjük a gombás szószhoz, így főzzük néhány percig.
Gombócok elkészítése
A pontyfilét megmossuk, lehúzzuk a bőrét, kiszálkázzuk és ledaráljuk. Hozzáadjuk a keményítőt, sót, borsot, felszeletelt petrezselymet és a felvert tojásfehérjét, majd ezeket alaposan átforgatjuk. Néhány centis golyókat képezünk és pár percig a hallevesben megfőzzük.
A galuska elkészítése
Jól összekeverjük a tojást a liszttel, sóval és egy kis vízzel. Az így megkapott tésztát a levesbe kanalazzuk és 2 percig főzzük.